Őrség és benne egy kis falu Viszák

Viszák egy kis település az Őrségben, dimbes-dombos, gyönyörű, az itt lakók vendégszeretete és a természet közelsége miatt igazán vonzó minden kirándulni, pihenni vágyó számára.

Ebben a faluban található a mi panziónk, a falunak is a szélén, hogy igazán átérezd, milyen nagyszerű az erdő mellett ébredni!
Viszákon Tündérkertet találsz, sok-sok fával, rendezett kerttel, füves mezővel. Néhány alma, dió, körte fánk megvan vagy 100 éves is.

A kultúrpajta,Tündérkert

„A viszáki Kultúr-Pajta ötlete Kaszás Attilától ered, aki a felvidéki Zsigárdon, nagyapai örökségét felújítva alakított ki közösségi házat a helyieknek. Sokat beszélgettünk erről Attilával. Amikor hirtelen itt hagyott minket, úgy éreztem, tartozom neki azzal, hogy megcsinálom Viszákon, amit elterveztünk.”-meséli Szarvas József.

Így hát ez a Pajta tulajdonképpen mindent magába foglal, amit a kultúra szó maga is. Kiállítások, előadások, programok zajlanak itt, színesen, színvonalasan. Aktuális programokról a www.kulturpajta.hu oldalon tájékozódhatsz!

A viszáki Kaszás Attila Pajta Színház Tárt Kert Galériája egèsz évben várja látigatóit.
Telefon : 0694 426 322
Vagy : 0630 367 7718

A Tündérkert Mozgalom célja őseink örökségét megismertetni és átadni mindenkinek, de egyben egy gyűjtést is szeretne indítani: hagyományaink gyűjtését. Mindezt jelen esetben gyümölcsfákból, gyümölcsfákkal. A mozgalom elindítója és a gyümölcsösök tudója a pórszombati Kovács Gyula. A viszáki Tündérkert is az őshonos, magyar gyümölcsfák otthona.A műszaki egyetem építész hallgatói 2012-ben egy öreg körtefa köré építették fel a Tündérkert csillagát, amely mágikus védelmet ad a kert fáinak és menedéket nyújt az ide érkezőknek. 2013-ban a Tündérkert szomszédságában akácfából készült gyaloghidat, „börüt” húztak fel, majd 2015-ben elkészült a kemencekápolna is, szintén az egyetemi hallgatók jóvoltából. Ez a tér ad otthont, mostmár hagyományos módon olyan összejöveteleknek, ahol a hagyományőrzés, Szarvas József megfogalmazásában „Kúltúra Visszateremtő Összművészeti Bázis” a fő téma, és nem utolsósorban közös főzőcskézés.

Rönkhúzás Viszákon

Februárban, mikor hogy, a Falu apraja nagyja megrendezi a viszáki rönkhúzást. Főznek sütnek előtte minden finomat, meghívnak minden rokont, és nem rokont, hogy kicsi falu lévén nagyobb legyen a felhajtás. Aztán pedig azt a fiút és leányt, aki előző évben sem került a házasság magasztos kötelékébe, feültetik egy nem kicsi rönkre – ami megvan vagy 10 m, és az átmérője is öles, és két tengelyre van helyezve- és végighúzzák a falun. Persze nagy együttérzésükben a falu népe is igyekszik a boldog párt támogatni, legalább azzal, hogy beöltözik aki csak tud mindeféle maskarába: van ott apáca rengeteg, pap is akad bővel, cigány gyerek, busónak kinéző, örömlány, meg ki tudja még kicsoda! Majd a kocsma-hivatal-bolt szetháromság terén jól kikiabálják, és komoly fogadalmak közepette összeadják őket. Hogy ne maradjon ki a falu népe sem, az akkorra választott előljáró az előző évben történt balga tetteket is csokorba köti, és nem kis ovációk mellett azt is kikiabálja. Majd ( és persze előtte és közben is), van dínom dánom, eszem iszom hajnalig.

Pálinkafőzde

„ több mint 70 éve főzünk a viszáki, és környékbeli gazdáknak pálinkát, a kuncsaftok legnagyobb megelégedésére” mondja ezt a Falu előljárója, Avas József, Polgármester, aki a Hivatal révén gyakorolja a Tulajdonosi jogokat.

 

Vegyes Bolt

A falu központban, hol másutt mint a kocsma mellett üzemel a bolt. Mondanám, mint ami szem szájnak ingere, de ez csak részben igaz, de ha valami fontos elmaradt, akkor Tamás biztosan ki tud szolgálni.

Dohánybolt

Kicsiny falunkban még ilyen is van! Persze hol másutt mint a faluközpontban.

Az italbolt

Hátpersze hogy van itt is kocsma. És az ajtaja az utcára nyílik! Az idén le lett porolva egy kicsit a 70-es évek pora, és új tulajdonosa, Bence addig van ott, amíg van kinek mérni sört, bort, pálinkát. Könnyű neki, a szomszédban lakik!

Szarvasbőgés

Viszák szerencsés fekvése miatt, nagyszerű hely a szavasbőgés élményének megismerésére. Augusztus végén, Szeptember közepéig kezdődően, amikor a nyári meleg után megérkezik az első lehülés, megkezdődik a szarvasok násza. Ez a híres szarvasbőgés. Egyszer mindenképpen érdemes kiülni a pergolánk alá, és élvezni a koncertet a környző erdőkből, és megszámolni mennyi szarvasbika hallatja erőteljes bőgését. És mint egy kedves Vendégem mondta: „ez ám a tesztoszteron hangja!”

Kirándulási lehetőségek

Vadása-tó

A Hegyhátszentjakab melletti Vadása-tó – több őrségi tóhoz hasonlóan – egy duzzasztásnak köszönheti a létét. A tó körüli ösvény kellemes sétát tesz lehetővé hűvösebb időben is. Kedvelt fürdő- és horgászhely.

Hársas-tó,Máriaújfalu

Az 1980-as évek végén a Hársas-patak felduzzasztásával létrehozott Hársas- tó az Őrségi Nemzeti Park része. Egy erőkkel ölelt völgyben fekszik, kedvelt kiránduló- és horgászhely. A közigazgatásilag Szentgotthárdhoz tartozó Máriaújfalut Farkasfa irányába elhagyva jobbra találjuk a hosszúkás tavat. Mindkét végén gépkocsi parkoló van kialakítva, a tóparton futó köves úton gyalogosan lehet közlekedni. A tó körülsétálható, az ösvény közel 2100 méter hosszú. A gyermekeket játszótér várja.

Hímfai parkerdő,Hímfai-tó

A községtől északnyugatra, Orfalu és Farkasfa között található a Fekete-tó. Ma már nem rendelkezik nyílt vízfelülettel, hanem sokkal inkább lápvidék. A Fekete tóhoz kapcsolódó népmonda szerint a tó helyén valaha templom állt. Egyszer egy asszony – elkésve a karácsonyi miséről – azt mondta, bárcsak süllyedne el szégyenében, és ez megtörtént. Azóta minden Karácsony éjfélkor a Fekete tónál csengőszó hallatszik a mélyből. Csak szakvezetéssel látogatható.

Fürge cselle tanösvény-Kerczaszomor

A községből kiindulva a Kerca patak és környékének élővilágát, a rétek és az erdők növényzetét, valamint gazdag lepkefaunáját mutatja be. Csak gyalogosan járható be, hossza 3,2 km. Állomásai: 1. A Kerca-patak élővilága, 2. Bükkös-gyertyános tölgyes, 3. Magaskórós, 4. A Kerca menti rétek élővilága, 5. Cserjések, 6. Őshonos és telepített fafajok, 7. Meder-rehabilitáció, 8. A Kerca menti rétek lepkefaunája. A múlt század 60-as éveiben a patak új medret kapott, de a 2006-ban megindult meder-rehabilitáció igyekszik visszaállítani az eredeti állapotokat, az élővilág sokféleségét.

Látnivalók

Templomok

-Kercaszomori Szent Vencel-templom helye, Pusztatemető
-Szent Péter-templom, Őriszentpéter

-Veleméri román kori -Szentháromság-templom Aquila János freskóival

-Bajánsenyei református templom Nemesnépi Zakál György emléktáblájával

-Szentgyörgyvölgyi református templom, a Nyugat-Dunántúl egyetlen festett fakazettás temploma

-Középkori Szent Márton templom, Domonkosfa

Haranglábak

-Harangláb, Pankasz

-Harangláb, Kercaszomor

-Gödörházi harangláb

-Nemesnépi harangláb

Múzeumok,kiállítások

-Szikszai Edit gyűjtemény Őriszentpéteren: A régi gazdálkodás eszközeit és a mindennapi élet tárgyait mutatja be.

-Szabadtéri néprajzi múzeum: Az Őrség egyik legfőbb látnivalója a Pityerszeri skanzen (Szalafőn), ahol legjobban tanulmányozható a településszerkezet.

-Csörgőszeren (Szalafő egyik szerében) még hagyományos módszerrel sajtolják a tökmagolajat.

-Sindümúzeum, a magyar hieroglif írás és a népi jelkincs múzeuma.

A szlovéniai oldalon

-Kapornaki tájház

Varázslatos Őrség

Az ősz főleg a kirándulásoknak kedvez, ezért érdemes ebben az időszakban felfedezni hazánk szépségeit! Az Őrség az egyik legnépszerűbb kirándulóhely, ugyanis számos látnivalót, természeti kincset rejt. Ha már régóta szeretnél ellátogatni az Őrségbe, itt az alkalom, hogy végre időt szakíts a táj felfedezésére! A hely annyi látnivalót, szépséget tartogat az ide látogatóknak, hogy lehetetlen egy nap alatt mindent bejárni, ezért tervezz inkább több napra, és szállj meg őrségi panziónkban!

Az Őrség az ország egyik legkülönlegesebb tájegysége, szépségét és varázsát rögtön meg fogod látni, érezni, ha idejössz! A dombokkal, erdőkkel teli vidéket az Őrségi Nemzeti Park óvja, hála nekik, egyre több túraútvonallal, tanösvénnyel rendelkezünk. Ám így is talán a legvonzóbb e régióban, hogy érintetlen mezőkön, hatalmas erdőségeken át kirándulhatsz, és lehetsz részese Te magad is a természetnek.

Az Őrség, nevét Őrálló őseinkről kapta, akiket a honfoglaló magyarok telepítettek ide, hogy óvják az ország nyugati szélét.

Ha itt jársz nálunk, néha bizony meggyűlhet a bajod az utcákkal, házszámokkal. Egyedi, különleges településszerkezet jellemzi ezt a régiót, úgynevezett „szeres település”-t alakítottak ki a régiek, amikor egy-egy dombra telepedtek le a családok, róluk is lettek aztán elnevezve azok. (Baksa-szer, Kovács-szer, Galamb-szer, stb…)

Így a legtöbb őrségi faluban utcaneveket ne keress, és a házszámok sem mindig logikusan következnek, de a mai korban gps-el nem lehet eltévedni, ha mégis nezézséged akad, mindig lesz egy helyi néni, bácsi, aki nagy szeretettel fog útba igazítani, esetleg tanácsot adni, hova érdemes betérni.

Vadása-tó

Panziónkból csak egy kőhajításnyira (5 km) található a Vadása-tó, ami nyáron strandolásra, az év többi részében pedig nagy sétára és kisebb túrákra alkalmas. Gyönyörű környezetben található, tanösvény szegélyezi, meglátod, imádni fogod! Innen elindulva a szőcei tőzegmohás láprétet is érdemes felkutatni, a nemzeti parkunk fokozottan védett területei közé tartozik, rendkívüli látnivaló! Ha pedig a víz szerelmese vagy, a Vadása-tó mellett még 2 természetes vízű tó található a közelben, Zalalövőn a Borostyán-tó, és Máriaújfaluban a Hársas-tó. Nyáron mindegyikben lehet úszkálni, néhány horgász is szívesen keresi fel ezeket a tavakat, de egy kirándulásnak is tökéletes program!

Őrségi települések

Ha az autentikus őrségi településeket szeretnéd feltérképezni, utadat Kisrákoson, Pankaszon át Nagyrákos, Őriszentpéter és Szalafő irányába vedd! Itt a szereken át, dombról dombra haladva láthatod a gyönyörű környezetben lévő falvakat és minden látnivalójukat. Nagyrákoson a tájház ad otthont a minden év júliusában megrendezésre kerülő Völgyhídi-vásárnak, illetve igényes játszótér várja a gyermekeket.

Őriszentpéterre érve látni fogod, hogy kicsit nagyobb a település, mint a többi, nem véletlenül. Az Őrség fővárosa, 2005 óta városi rangban valóban központja minden, rendezvénynek, eseménynek, a régiónak. Itt található az Őrségi Nemzeti Park látogatóközpontja is, ahol nem csak széleskörű információval látnak el a növény és állatvilágról, hanem megfelelő programokat, útvonalterveket is megtudhatsz tőlük. A város kultúrházában helytörténeti kiállítás látogatható, nyitott portákon kézműves ajándéktárgyakat vásárolhatsz, vagy beleshetsz a mesteremberek munkásságába. Templom-szeren található a méltán híres Árpád-kori Szent Péter-Templom, alatta pedig egy középkori téglaégető.

Szalafő

Szalafőt semmiképp ne hagyd ki, ha már az Őrségben jársz! Pityerszeren tudod megnézni és megismerni a legjobban a régi, igazi őrségi építészet jellegzetességeit, a népi műemlékegyüttes itt található. Vadlovakat és bölényeket is telepítettek ide az utóbbi időben, a gyermekek számára pedig kinti-benti játszótér áll rendelkezésre, és egy kis szatócsbolt, ahol némi emléket vásárolhatsz kirándulásodról! Ha pedig Szalafő, akkor tökmagolaj, minden mennyiségben! De a tökmagolaj mellett számos más, különleges olajokat is vásárolhatsz, akár Te magad is sajtolhatsz a nyitott portákon! Nemrégiben készült el a Kömpe-Szeme kilátó, ahonnan ha ránézel a tájra, rögtön azt fogod tervezni, vajon mikor jöhetsz újra ide.

Ebben az irányban tovább haladva juthatsz el a Vendvidékre, itt már közel vagy a szlovén határhoz, a táj gyönyörű, és akár biciklivel, akár gyalog, érdemes egy kicsit erre felé is barangolni, a sok erdő-mező felejthetetlen élményekkel fog gazdagítani! Szentgotthárdon át Ausztriába is érdemes kirándulni, a közeli települések közül Güssing különleges látványosság, mesébe illő Batthyány vár található itt a vulkán tetején.

Eddig nyugat felé kalauzoltunk Téged, de ha Őriszentpéterről dél felé fordulsz, akkor is jó helyre érkezel! Bajánsenye régi szülöttje Nemes-Népi Zakál György, aki az egyik legutentikusabb történetet írta le az Őrségről: „Eőrséghnek leirása ugymint: Annak Természete, Története, Lakosai ezeknek szokásai, nyelvszokása, a’mellyeket öszve szedegetett” 1818-dik esztendőben. Magyarszombatfa a fazekasairól híres, szinte minden második család ezzel foglalkozik, mégis egy kicsit mind más.

Velemér,Lendva,Dobronak

Tovább haladva Velemérre jutunk, ami egy igazi kincses doboz. Egyrészt a veleméri Szentháromság-Templomot fogod itt találni, ami az ország egyik legkülönlegesebb temploma, freskóit Aquila János készítette. Másrészt sok alkotó választotta lakhelyének ezt a bájos kis települést, akik természetesen szívesen látják és várják az erre kirándulókat. Ha időd engedi, Szlovéniába is át kell ugranod kicsit! Lendva és Dobronak nincsenek messze a határtól, ráadásul mindenhol találkozol magyar ajkú lakossággal. Lendva gyönyörű elhelyezkedésű város, régi várat és egy modern kilátót is tartogat számodra, Dobronak pedig nemcsak orchidea-farmjáról nevezetes, de található itt egy energiapark, egy erdős terület, túrautakkal, egy kis tóval, erdei kápolnával és gyógyforrással.

Fürdők, éttermek

Fürdőzni vágyók nagy örömére a közelben több lehetőség is van termálvizes medencékben kényeztetni magukat, emellett élményfürdőket is lehet találni. Lentiben, Szentgotthárdon és Körmenden találod a 3 legközelebbit. Éttermeket, kávézókat bátran látogasd, általában mindenhol felkészülten várják az autentikus őrségi ízekre vágyó embereket. Dödöllét, vadpörköltet, hajdinás és vargányás ételeket, tökös-mákos rétest kötelező megkóstolni, ha pedig már nem ülsz autóba, az igazi őrségi pálinkát is meg kell keresned! Egy biztos, ha a természet szerelmese vagy, itt ezt a szerelmet mégjobban el fogod mélyíteni!